VocalCoach egen forskning

bok1

Vocalcoach egen forskning om hur rösten håller efter att klienter fått hjälp med coachning.

Utvärderingen visar att även när det gått över två år sedan sista coachnings tillfället upplevde de som fått hjälp större tillgång till sin röst och även att den höll för både yttre och inre påfrestningar mycket bättre!

Som röstcoach är detta precis vad jag önskar!

Några röster från denna:

"Vi gick och fick röstcoaching för att kunna hålla kurser själva och även föredrag. Det var nästan 9 år sedan men håller fortfarande"!

 

"Jag tycker definitivt att jag har nytta av övningarna, jag brukar göra djupandningsövningen för att få till bukandningen inför möten, presentationer mm men även när jag ska läsa sagor för barnen. Jag tycker att jag är mindre spänd och att rösten håller bättre. Dessutom gör jag powerövningen (fyra in-fyra ut) relativt regelbundet när jag promenerar eller springer. Inför föreläsningar så brukar jag försöka någon eller några av de övriga övningarna. Så kort sagt så fick jag med mig mycket som jag har nytta av i vardagen".

 

"Jag har fortfarande stor nytta av röstcoachningen. Dels så när jag talar inför flera personer så bär min röst bättre och när jag sjunger".

 

"Det var verkligen givande och jag har ganska nyligen nämnt för en kollega hur välgörande jag tyckte mina sessioner med dig var. Framförallt tror jag att den mentala biten hjälpte mig, med visualisering och också det faktum att man ska vända uppmärksamheten från sig själv och ut mot publiken. Vissa verktyg vad gäller andning och röst har jag också fortfarande med mig och nytta av.Du var otroligt inspirerande och peppande!Tack".

 

"Jag har haft jättestor nytta av min tid hos dig. Jag fick igång min sångröst som legat i träda i 15 år. Sedan dess sjunger jag i Sjung Nu kören och har fantastiskt kul med min sång.Stort varmt tack till dig".

 

"Ett tips som jag minns och använt mig av är att prata till dem som sitter längst bak, för att få bättre tryck".

 

"Mina besök hos dig har betytt extremt mycket. Jag fick tillbaka ett självförtroende som jag hade tappat helt eftersom jag inte trodde att jag hördes. Bara att du konstaterade att jag hade hela registret och att jag kan låta, har gjort att det har varit mycket enklare att jobba. Jag räds inte telefonkonferenserna och utnyttjar mitt röstläge där det vilket framförallt mot USA har fungerat bra. 
Att få bekräftelse av dig genom att jag genomförde dina föreslagna övningar att jag har en "normal" röst har betytt att jag jag jobba med större självförtroende och jag behöver inte lägga tid och energi på detta".

 

"Jag tycker att jag fortfarande försöker tänka på det där med flämtandningen o tungan med massagen,samt hur viktigt det är att ta med sig kroppen i rörelse när man sjunger upp".

 

"Jag har haft mycket nytta av dina övningarna både i sång och tal även om det gått mer än 4 år!"

 

Klicka HÄR för egna frågor eller bokning av ett tillfälle!

Forskning & studier

Är du nyfiken på att utveckla din egen röst i sång eller tal klicka HÄR!

 

Vocalcoach-Cecilia R Ray i lång intervju för Radio Haninge 2016-07-22, du kan lyssna genom att gå in på http://www.radiohaninge.se/lyssna.

 

Vocalcoach-Cecilia R Ray  i lång intervju inför avslutningsprojekt om sångcoaching på KMH i Stockholm 2013-04-18.

Länk till KMH där du kan läsa om deras utbildningar och arbeten:http://www.kmh.se/

 

Du kan göra mycket åt din röst

Min röst är som den är och inte mycket att göra åt, är en vanlig kommentar bland folk.
Snicksnack, du kan göra mycket åt din röst genom några enkla övningar, replikerar sångerskan, sångpedagogen och logopeden Yvonne af Ugglas.

Det går ganska snabbt att träna upp rösttekniken, enligt Yvonne af Ugglas. Att öva upp gehöret, tonträffen, tar betydligt längre tid, ibland över ett år. Men det går, försäkrar Yvonne af Ugglas som har en bergfast tro på att alla kan sjunga.

Artikel ur SVD 2 maj 2006 av Per Söderström

Länk: http://www.svd.se/.../du-kan-gora-mycket-at-din-rost_315330.svd

 

Musik lindrar smärta

Vi kan både må bättre och lära oss mer med musikens hjälp. Musikverkets och Karolinska Institutets projekt Musik och Hjärna ska stärka banden mellan musiklivet och den internationella forskningen.

 

När musiken träffar hjärtat

Musiken har en evolutionär grund.. Kanske har det med gruppsammanhållning att göra, att vi knyts närmare varandra när vi spelar och sjunger. De flesta ritualer hos naturfolken kretsar kring musik, och så är det också hos oss. 

"En enda ton kan räcka. Musik är en av våra viktigaste kulturyttringar och kanske den mest tillgängliga i dag. Det finns ett förhållande mellan hälsa och hur mycket positiva respektive negativa känslor som man upplever under en dag. Musikens förmåga att väcka positiva känslor i vardagen borde uppmärksammas mer".

Cecilia Christner Riad ur F&F 5/2009

 

Om röst och forskning

"Musiken är en form av mänsklig kommunikation som engagerar både intellekt och känslor. Rösten är på en gång vårt viktigaste kommunikationsmedel och det musikinstrument som alla äger. Varje dag använder vi vår röst i olika situationer, främst som ett sätt att kommunicera med andra. Till skillnad från många andra yrkesgrupper använder lärare inte rösten enbart som kommunikationsmedel. För både lärare och elever är rösten ett oumbärligt redskap som används varje dag"

Från KTH hemsida om röst och sångforskning

http://www.kth.se/gemensamt/sok-pa-kths-webbplats-1.15656?cx=007739532553414964846%3Annnfexlcq9w&cof=FORID%3A11&q=r%C3%B6stforskning&sa=S%C3%B6k#1076

 

Rösten och identitet

"Rösten är som en bro,
som kan sammanföra intellektet med kroppen,
och överbrygga klyftan mellan tanke och känsla."
(Austin, 1998)

Rösten är en del av vår identitet. Alla människor har sin unika röst. Individens röstläge och
klangfärg bestäms av hur stämband och luftstrupe ser ut. När vi sjunger använder vi vår röst
som ett instrument. Andra musikinstrument är redskap som används utanför kroppen, men
sångrösten är en del av oss själva.
Att sjunga är ett sätt att uttrycka sitt innersta väsen. Att sjunga kan upplevas som något
lockande, men samtidigt som något hotfullt. En rädsla för att bli bedömd och dömd kan
finnas. Kritik mot den egna sångrösten upplevas som en kritik mot hela personligheten. En
positiv erfarenhet av att sjunga kan å andra sidan stärka självkänslan (Armstrong, 1998;
Austin, 1998).

Hela forskningsartikeln finns på: http://epubl.ltu.se/1402-1773/2004/043/LTU-CUPP-04043-SE

 

Samspela bättre med sång

"Nyp, slag och skrik upphörde när vårdarna började sjunga gamla schlagers. Eva Götells forskning visar att sång i vissa fall fungerar bättre än talade ord i demensvården".

Magnus Westlander, UR:s veteranwebb

Länk: http://www.fof.se/sok?page=1&keys=s%C3%A5ng

 

Artikel i Metro 20/9-2010

Sjung dig friskare

"Körsång ger bättre hälsa! Forskningen tyder på att de som sjöng ökade testosteronhalten under första halvåret, vilket är liknande effekter som träning ger. Studien visade också att immunförsvaret blev bättre, de blev mindre stressade och blodkoagulationen blev bättre. I längden skulle det alltså kunna innebära ett skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar".

Töres Theorell, professor i psykosocialmiljömedicin vid KI, Stockholm

 

Studie om lärares röstproblem

"Mer än en tiondel av alla lärare har problem med sitt viktigaste verktyg, rösten. Det visar en enkät med 500 lärare i Skåne. 13 procent av de tillfrågade grundskole- och gymnasielärarna sa sig ha påtagliga röstproblem, oftast i form av ständiga harklingar och heshet. Mer än en tredjedel av dessa personer var då och då tvungna att stanna hemma från skolan för att vila rösten".

Pressmeddelande från Lunds universitet 2010-02-23

Länk: http://www.lu.se/o.o.i.s?id=708&news_item=4532 

 

Tränad röst ger större auktoritet

 "När man får en trygghet i hur man ska använda kroppen och rösten så minskar nervositeten. Då blir du heller inte rädd för tystnaden utan kan ta en ordentlig paus, vilket gör det behagligare för dem som lyssnar".

Anna Asker, SVD 2006-04-27

 Länk: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/halsa/tranad-rost-ger-storre-auktoritet_313754.svd

 

Håll kontakten med oss

För erbjudanden och härliga rabatter!

Är du intresserad av vad vi kan göra för dig?

Kontakta oss direkt här så svarar vi så fort vi kan!

1000 tecken kvar