Skip to main content

Sångrösten

Vad är bröströst och finns det fler röster som man använder?

Bröströsten är det läget om vi talar i, den lägre rösten - magrösten. Det finns något som kallas mellan register som är bryggan mellan låg och hög. Huvudklang är de högsta tonerna, ovanför näsan och kindknotorna i den sk masken. Huvudklangen sitter högre upp och inom klassisk sång jobbar man helst här. Inom pop/rock är det falsetten. En duktig sångare tränar sig i att få ihop dessa röster utan att det märks.

Kan alla sjunga?

Ja, alla kan sjunga men vi har olika grundförutsättningar som gör det lättare för vissa än för andra. Detta hör också ihop med vårt gehör, hur vi kan höra och uppfatta de toner vi sjunger. Alla kan träna sin röst och bli bättre sångare!

Hur ska man göra om man vill ha bättre röst och kan man få det överhuvudtaget?

Då är min första fråga vad just du tycker att en bättre röst är.

Är det hur den kanske hur den låter. Mörk, ljus, stark, svag, hes, nyanserad, rytmisk, känslosam eller liknande.

Man kan alltid träna sin röst så att den blir bättre och hållbarare, genom anpassade övningar och låtar. Man kan också få bättre ”sångkondition” genom att sjunga så mycket som möjligt på egen hand. Men då ska man tänka på att ha med sig kropp och stöd så att man inte anstränger rösten i onödan och får ont.

Kan man sjunga när man har ont i halsen?

Man kan men ska inte göra det. I värsta fall tappar man rösten helt om man fortsätter att sjunga. Hellre röstvila och mycket vatten! Är du ”bara förkyld” kan du sjunga vidare, men bör ta det lite lugnare eftersom kroppen har en infektion att tampas med.

Röstvila gäller i alla lägen när du är hes!

Jag blir lätt hes när jag har pratat länge och sjungit mycket, vad kan det bero på?

Förmodligen har du inte rätt teknik helt enkelt. Du kanske spänner dig eller pressar på för mycket. Du kanske ”lägger rösten” för högt upp eller för lågt ner. Det finns övningar för detta som hjälper i så väl sång som tal. Nummer ett brukar vara att få igång andningen som ska komma ifrån magen och inte bröstet.

Jag har precis fått veta att jag har stämbandsknutor och ordinerats röstvila, hur gör jag med styrke- och konditionsträning?

Ta promenader istället under den perioden. Luft pressas hårt mot stämbanden (du kanske låter en del också) vid all typ av träning men framförallt där du tar i, och det är inte bra i detta fall. Vänta med detta till du har varit på återbesök och fråga din läkare.

Jag är gravid och undrar om rösten påverkas av det?

All hormonell förändring kan ha en viss påverkan på rösten. Vissa upplever att rösten förändras mycket och andra inte alls. Hormonella förändringar i rösten märks ju tydligt när man hör manliga och kvinnliga röster, eller när du lyssnar på en tonårig röst som förändras under puberteten.  Menstruation, p piller, hormonspiral, östrogentabletter och klimakteriet kan påverka rösten men behöver inte göra det.

Måste man gå till en sångcoach om man vill lära sig att sjunga bättre, och blir man inte skolad som en operasångare då?

Man behöver inte gå till en sångcoach, men eftersom denne kan ge tips och övningar så kan det ändå vara en god idé, så att du kan fortsätta på egen hand sedan. Man blir inte skolad som en operasångare om man inte själv har tänkt sig den klassiska banan. En sångcoach hjälper till att ta fram det egna uttrycket och resurserna i den genre eleven själv vill jobba med.

Passar alla röster till att sjunga all sorts musik?

Det där är nog en smaksak i första hand. Men visst är det så att vissa röster lämpar sig bättre till en viss genre än andra. Huvudsaken är dock att man ska få sjunga det man helst vill och gillar, annars blir det inte lika roligt och känslan kanske försvinner.  Utvecklingen blir ju inte heller densamma om man tvingas in i något man inte tycker om. Man kan gärna prova lite olika typer av repertoar om man verkligen vill veta vad som passar bäst. Få lite repertoarkännedom helt enkelt.

Vad är sångregister för något?

Det är hur högt och hur lågt man kan sjunga på en tonskala dvs röstens omfång. 

Är det bra att prova olika genre?

Ja absolut! Man kan hitta nya öppningar genom att prova sig fram. Vill man sedan satsa på riktigt bör man fokusera på en i taget i alla fall.

Vad är gehör?

Förmågan att uppfatta sång och musik (toner) och sedan kunna spela eller sjunga detsamma. Gehöret hör alltså ihop med hörseln.

Kan man vara tondöv?

Att inte kunna uppfatta (höra) tonerna och sedan sjunga dem är mycket ovanligt. Det rör sig endast om någon på miljonen. Detta betyder alltså att fler borde våga sjunga!

Kan man bredda sitt register?

Ja i de flesta fall och om man övar på rätt sätt. Man får testa och tänja på sina gränser för att få reda på hur stort register (omfång) man har. Liksom en idrottare behöver rösten uppvärmning för att man ska få ut så mycket som möjligt av den men det är viktigt att inte överanstränga sig.

Sluta genast om du blir hes eller det gör ont!

Vad är en oktav?

Åtta toner (intervaller) från själva grundtonen (första tonen).

Vad ska man dricka om man inte vill skada rösten?

Man kan dricka i princip vad man vill, beroende på i vilken form kroppen är för övrigt. Men tänk på att alkohol, kaffe och te har en uttorkande effekt på stämbanden och kanske inte ska drickas precis innan du ska sjunga eller hålla ett tal. Vatten är alltid bra. Annars tycker jag att var och en kan känna efter vad som fungerar och inte. Vi är ju trots allt olika.

Vad är sångstöd-magstöd och var sitter det?

Bukinandning då magen buktas ut och bröstkorgen höjs något. Lättast är det om man andas in djupt med magen och sedan rullar på ett mrrrrr till luften är slut. Då kan man känna var stödet sitter. Du kan också prova att säga ett kort K samtidigt som du håller handen på magen. Tänk på din hållning!

Vad är en ”skarv” för något?

När rösten hoppar till (man får en tupp i halsen) när man sjunger.  Ett sk register brott. Väldigt vanligt i tonåren - målbrottet, men förekommer också senare. Med rätt teknik kan detta tränas bort.

Vad är dur och moll?

Man kan enkelt säga att durtonarter inom musik låter positiva känslor komma fram, att dur är "glatt" medan moll låter mer melankoliskt och är "ledset". Detta hör man ofta tex inom den svenska folkmusiken.

Varför behöver jag öva skalor?

En sångare är precis som vilken idrottare som helst, och behöver träna och värma upp för att kunna prestera så bra som möjligt.  Du bygger också upp muskler som hjälper dig att inte bli spänd och hes.  Det betyder att du orkar sjunga längre stunder utan att bli trött.

Med bra teknik kan du kontrollera din luft, ditt stöd, din ton och bli mer flexibel. Du ökar också ditt omfång (register) så att du har tillgång till fler toner. Dessutom håller rösten längre.

Hur länge ska jag värma upp?

Det beror på hur mycket du har sjungit förut och vad du ska sjunga för något. Viss genre kräver längre uppsjungning/uppvärmning tex opera och annan klassisk musik.

Generellt inom tex pop genren är ca 10 - 20 minuters koncentrerad uppvärmning träning tillräckligt, men det varierar som sagt. Dessutom beror det ju på vilket syfte du har med din träning och det du vill sjunga. Du kan också sjunga upp dig med låten ibland om du börjar svagt och mjukt.

Kan man träna flera timmar?

Endast om du är i bra sångform och vet hur din röst fungerar. Mjuk uppvärmning med några få skalor, genom hela ditt register. Sedan kan du börja sjunga upp dig till någon enkel sång från din repertoar.

Drick mycket vatten och ta många små pauser!

Glöm inte bort att även "sjunga ner dig" om du varit uppe i sopranläge under en lång tid.

Vad är gehörsträning?

Gehörsträning eller att sjunga i pitch är att öva sig att identifiera-härma tonen man hör och sedan sjunga den.

Hur vet jag om jag sjunger rent eller inte?

De flesta hör eller känner att de inte prickar rätt ton, men en del har naturligtvis inte lika lätt att göra det. Bästa sättet är då att spela in när du sjunger och sedan lyssna.

Vad är absolut gehör?

Det är om man kan spela eller sjunga toner eller ackord genom att lyssna samtidigt som musiken spelas upp. Det är också förmågan att sjunga vilken ton som helst utan man hör den först. Om någon tex säger "sjung i G" så gör en person med absolut gehör det utan vidare. Vissa människor är födda med den förmågan och andra tränar sig för att bli mer säkra.

Hur ska jag göra för att träna mig att sjunga rent?

Nyckeln till att känna igen toner, ackord, intervaller osv är att lyssna många gånger och sedan sjunga likadant. Ha tålamod!

Finns det någon mat och dryck som kan påverka sångrösten negativt?

Alkohol, te, kaffe kan ha en uttorkande effekt på stämbanden. Stark mat kan också påverka negativt. Men detta är väldigt individuellt. Om du är osäker så hoppas över detta innan du ska sjunga.

Vatten är bäst i alla lägen!

Hur viktigt är det att vara i god kondition när man sjunger?

Eftersom det handlar om hela kroppen är det bra att vara fysiskt aktiv som sångare. Du orkar mer, är mjukare i kroppen, får bättre kroppskännedom etc. Bra att veta är att för mycket muskelträning i magen kan påverka eftersom det försvårar för buk andningen. Du får prova dig fram!

Vilken typ av träning är bäst för rygg-hållning, smidighet och andning?

Det finns många träningsformer som är bra och det viktigaste är att du hittar det som passar just dig. Simning, aerobics, jogging, promenader, cykling, yoga, Thai-chi, är några av många som fungerar utmärkt!

Vad är fonationsrör för något?

Fonationsrör har blivit väldigt populärt och kommer från logopedin samt sjukvården från början, där personer med röstrelaterade och andningsproblem får hjälp. Numera finns även detta för andra som vill få tillgång till mer och avspändare röst oavsett om man har en sjukdomsbild bakom sig eller inte.

Fonationsrör för röstvård är ett rör i tex glas som du stoppar ner i en flaska vatten. Där kan du sedan blåsa några minuter som massage för rösten.

Behöver du hjälp med uppvärmning av sångrösten på ett mjukt sätt kan du göra din uppvärmning genom röret. Det finns olika storlekar beroende på ditt röstläge och detta kan vara viktigt att veta framförallt inom den klassiska genren där man vill uppnå en tät röst med mycket klang. Inom pop, rock, rnb kan man använda ett rör som ligger i altläge för att få tillgång till kraft och större register. Är du osäker finns hjälp att få!

Ett fonationsrör att ett av alla hjälpmedel inom röstvård.

Vad är vagusnerven för något och finns det övningar för att "öva upp" den?

Vagusnerven är kroppens längsta nerv, den binder samman hjärnan med en mängd viktiga organ i kroppen – mage och tarmar inkluderat men även hjärta och lungor. Aktiviteten hos vagusnerven är starkt sammanknippad med vår psykiska hälsa och genom bland annat sång kan vi stimulera den till ökad aktivitet och på så sätt öka vårt välmående. Man kan tex andas in och ta en valfri bekväm ton på Mmmm till luften är slut eller glida lite upp och ner.

Det finns dock många olika övningar för detta och beroende vad just du behöver.

Kontakta mig här

Citat från en kund

"Gud vilken underbar och härlig människa du är! En sådan sprudlande inspirationskälla du är! Vilket proffs du är! Du kan verkligen både proffsigt och pedagogiskt tala om hur allt hänger ihop, och jag är lyrisk! Ska bli så kul att börja träna mer målmedvetet med givna kunskaper, så att jag kan maximera mig själv som både sångare och person! Vad häftigt!!"