Skip to main content

Talrösten

Hur får man en bättre röst?

Det beror på vad man menar med en bättre röst. Är det om den är varierande, uttrycksfull, klar, mörk, ljus, kontrollerad, spännande?

Alla kan få en hållbarare mer uttrycksfull röst med lite övning och det behöver inte vara krångligt. Att lära sig enkla andningsövningar för att få ner luft i magen och få fart på magstödet hjälper mycket. Då får man mer kraft och kontroll på det man vill uttrycka-säga och rösten håller bättre. 

Lite olika röstövningar är också bra att göra.

Kan man variera sin röst på något bra sätt?

Javisst, genom att t ex lägga in olika känslor i det man vill säga blir det genast mycket mer intressant. Man kan också prova olika betoning av orden, tempo och styrka. Att jobba med kroppsspråket är också ett plus.

Jag blir ofta hes efter ett föredrag, kan man göra något åt det?

Absolut! Om man använder övningar som får igång andningen och magstödet, prova att säga mrrr medan du håller handen strax nedanför naveln tex.

Att ha ett fokus-rikting utåt (mot något) är också väldigt bra eftersom man lättare hittar kraften då. Hesheten beror kanske på att du är lite nervös, spänner dig och pressar fram orden för mycket. Du kan prova att röra på dig lite. Kanske har du inte heller tillräckligt med luft för att hålla en fras så länge du hade tänkt. Ha alltid tillgång till vatten!

När jag ska hålla föredrag blir jag väldigt nervös. Finns det övningar som kan hjälpa mig?

Mental träning, visualisering och avspänning/avslappning är några av dem. Att vara väl förberedd, och kunna "se sig där" innan det har hänt. Träna på någon du känner eller få feedback av röstcoach. Det finns väldigt många övningar som kan hjälpa dig framåt!

Hur får jag som lärare min röst att hålla?

Genom att öva olika andnings- och röstövningar för hela kroppen. Börja med att prova olika andningsövningar där du fyller magen helt, håller och sedan släpper ut all luft.

Sedan kan du prova att t ex hålla ett Ssss så länge du kan. Att vara uppmärksam på hur du använder din röst och om du får några spänningar är också bra att lägga märke till. Du kanske behöver ta en liten mini paus ibland och göra en kort avspänning.  Du kanske behöver ta ett glas vatten, röra på dig mer när du pratar. Du kanske ska prova och tala mer nyanserat och med olika styrka.

Jag spänner mig lätt och märker att det påverkar min röst negativt och jag blir torr och hostar. Finns det hjälp för det?

Du kan prova att göra avspänning/avslappnings övningar men det är också viktigt att få igång sitt magstöd-stödet. Det är väldigt enkelt med rätt teknik! När detta fungerar bättre behöver du inte ta kraften från halsen och blir inte alls lika torr och hostig.  Du får också mer klang och rösten håller bättre.

Hur når jag ut?

Genom att prova olika uttryck och känsla, fokus och engagemang. Ha hela kroppen med.

Det finns många övningar att tillgå beroende på vad du vill nå ut med. Andningsövningar är det första och sedan kan du jobba vidare med att få igång det som kallas för magstödet-prata från magen. Som jag skrivit i ovanstående svar kan man säga ett kort K och känna efter om magen rör sig något. Hållningen påverkar också och hur du riktar dig när du talar. Tittar du ner i "pappret" blicken lyft utåt?

Läs en text med olika känsla, styrka, tempo och riktning. Hur upplever du det i rösten och resten av kroppen. Spela gärna in om du kan, så hör du mycket bättre vad som händer och kan kanske också höra om det verkar bli någon skillnad. Det är ofta de små nyanserna som gör den stora skillnaden.

Jag sjunger i kör och jobbar mycket med föreläsningar, men jag tycker att det är svårt att få med mig rösten när jag inte sjunger. Är det något speciellt jag ska tänka på?

Tänk dig att du sjunger dina föreläsningar istället. Var ifrån brukar du hämta kraften? Samma kraft finns i ditt tal! Känn efter var du har stödet och fokusera utåt. Du kan också göra lite uppsjungningsövningar även om du ska ha en föreläsning eftersom din röst är van vid det.

Vad är röstergonomi?

Det är läran om hur rösten påverkas utifrån yttre omständigheter t ex arbetsmiljö, buller, torr luft, stress och inre såsom dagsform, dålig sömn, infektion eller liknande. Hur vi ser ut inuti och om vi rör på oss har också en viss påverkan på vår röst.

Att lära sig hur man kan ta hand om sin röst bättre för att den ska hålla lättare är alltså att träna röstergonomi. Detta sker ofta genom röstcoaching då man ser till hela människans behov och mål.

Vad är fonationsrör för något?

Fonationsrör kommer från logopedin och sjukvården från början där personer med röstrelaterade problem får hjälp. Numera finns även detta för andra som vill få tillgång till mer och avspändare röst oavsett om man har en sjukdomsbild bakom sig eller inte.

Fonationsrör för röstvård är ett rör i tex glas som du stoppar ner i en flaska vatten. Där kan du sedan blåsa några minuter som massage för rösten eller ljuda i det.

Behöver du hjälp med fonation mm är det alltid bra att ta en lektion hos logoped eller röstcoach så att du får rätt övningar beroende på vad du vill ha hjälp med. Ett fonationsrör att ett av alla hjälpmedel inom röstvård.

Kontakta mig här

Citat från en kund

"Du var verkligen en energi spridare! Jag höll mitt tal om hur vi kan stärka vårat ethos (talarens karaktär) med hjälp av andning, och det gick och kändes väldigt bra. Åhörarna fick också prova några av de tips jag fick av dig, och det blev väldigt uppskattat!"